Jak na to?

Děti i dospělí milují želatinové medvídky. Jejich zdravou variantou jsou pektinové bonbóny. Pektin je přírodní zahušťovadlo, vyrobené z citrusových plodů. Tuto variantu mohou jak vegetariáni, tak i vegani. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Zvládne to doma v pohodě s dětma.

Zavařovat se dá kde co, ale první na jaře jsou asi bezové květy, ze kterých si vyrobíme zdravou marmeládu!

Potřebujeme: 60 bezových květů,  3 litry vody, lžíce kyseliny citronové,3 citrony nebo limetky, asi 2 kg cukru, 20g čistého pektinu.

Postup: svaříme vodu a necháme vychladnou. Květy omyjeme (pokud sbíráte v čistém prostředí snažte se omývání vyhnout), naložíme do vychladlé vody. Proložíme kolečky citrónu. Zatížíme, aby vše bylo pod vodou a necháme uležet do druhého dne v chladu. Zcedíme do hrnce přes plátno. Pomalu dovedeme k varu. Pektin si smícháme asi s třetinou cukru a pomalu přisypáváme za stálého míchání. Poté přisypáváme zbytek cukru. Hustotu zjišťujeme kápnutím na mělký talířek. Směs musí na vzduchu ihned tuhnout. V případě, že je řídká, přidáme lžíci kyseliny citrónové. Směs necháme chvíli probublávat, ale stále se snažíme jen o mírný var. Nalejeme do čistých skleniček a obrátíme dnem vzhůru. Snažte se předem sklenice sterilizovat v troubě, je to podstaně lepší, než kdybyste marmeládu zavařili, protože varem zrácí cenné léčivé látky. Takto připravená marmeláda by vám měla vydržet na chladném místě asi půl roku.