Pektinové želé bonbóny

19.05.2020

Děti i dospělí milují želatinové medvídky. Jejich zdravou variantou jsou pektinové bonbóny. Pektin je přírodní zahušťovadlo, vyrobené z citrusových plodů. Tuto variantu mohou jak vegetariáni, tak i vegani. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Zvládne to doma v pohodě s dětma.

Připravte si čerstvé ovoce nebo ovocnou šťávu. Sladidlo - hroznový cukr, sorbitol, sirup agávový, datlový nebo třeba med. Přibližně kolik g ovoce, tolik cukru. Ovoce rozvaříme nebo rozmixujeme a zahříváme. Pektin si smícháme s částí cukru, aby se lépe rozpustil. Za stálého míchání přisypáváme cukr s pektinem do horkého rozvaru. Stále mícháme a vaříme na mírném varu asi 3 minuty, do zhoustnutí. Hustota se může lišit podle kyselosti ovoce. Pokud je rozvar příliš řídký, musíme přidat kyselinu citrónovou. Hustotu zkoušíme na malém talířku. Kápneme rozvar, který musí na vzduchu ihned tuhnout. Bonbóny tvoříme nejlépe v silikonové formě, kterou jsme jen lehce vymazali olejem (olej může být jakýkoliv bez zápachu, třeba slunečnicový). Bonbóny půjdou dobře vyklopit a budou hezky lesklé. Pokud nemáte formu, nevadí. Směs nalejte do jakékoliv misky a po ztuhnutí nakrájejte na kostičky. Chutné bonóny můžeme obalit ve směsi hroznového cukru s kyselinou citrónovou. Dobrou chuť.